Bežecká obuv Lasse Viréna Onitsuka Tiger Runspark. Olympijské hry v Mníchove 1972 boli pre Lasseho Viréna triumfom. Fínsky policajt a bežec na dlhé trate vyhral zlato na 5000 m a napriek pádu aj na 10 000 m, čím sa stal iba štvrtým človekom v olympijskej histórii, ktorému sa podarilo double. Na nasledujúcej olympiáde v Montreale vyzeral, že zopakuje svoj výkon a stane sa prvým športovcom, ktorý vyhral oba diaľkové preteky v po sebe nasledujúcich hrách. Jeho sny o „dvojitom dvojníkovi“ sa však zrútili, a to všetko vďaka kontroverzii s Onitsuka Tiger Runsparks. Fín Lasse Virén, často považovaný za otca modernej atletiky, bol prototypom bežca na dlhé trate.

Bežecká obuv Lasse Virén, Onitsuka Tiger Runspark

Onitsuka Tiger obuv Alvarado 1183A507 Béžová

Onitsuka Tiger Tenisky
Alvarado Béžové

Onitsuka Tiger obuv Alvarado 1183A507 Modrá

Onitsuka Tiger Tenisky
Alvarado Modré

Onitsuka Tiger obuv Alvarado 1183A507 Ružová

Onitsuka Tiger Tenisky
Alvarado Ružové

Onitsuka Tiger obuv Alvarado 1183A507 Ružová

Onitsuka Tiger Tenisky
Alvarado Ružové

Neochvejne veril vo fínsky kód „Sisu“, schopnosť vydržať a prekonať akúkoľvek bolesť alebo bariéry prostredníctvom sebadôvery, statočnosti a mentálnej sily, čo sú vlastnosti, ktoré sú kľúčové pre úspech vytrvalostného športovca. Dávno pred svojimi súpermi pochopil, že psychická zdatnosť je rovnako dôležitá ako fyzická. V rokoch po Mníchove niekoľko slabých výsledkov a skutočnosť, že sa zotavoval z operácie na zmiernenie bolesti, ktorú trpel v nohách, vyvolali druhý dvojitý vzhľad pochybností. Ale vďaka použitiu „Sisu“ a organizovanému prístupu k tréningu dorazil Virén na Stade Olympique v Montreale na 10 000 m, vyzeral ako uchádzač.

Spočiatku sa nezdalo, že by bol nikto pripravený vsadiť na preteky svoj nárok, vedenie sa niekoľkokrát zmenilo, až kým sa v ôsmom kole (z 25) nedostal do čela Carlos Lopes. Stláčal tempo, kolo za kolom a začal sa odťahovať. Virén však mal plán a mohol s ním zostať. Spokojný s tempom, zatienil Lopesa ako jastrab, pripravený vrhnúť sa, keď príde správny čas. To prišlo 600 metrov od cieľovej čiary. Pozrel sa cez plece a videl, že Brendan Foster je ďaleko tretí a zvyšok poľa ešte viac za ním. Bol čas zaútočiť. Virén poľahky predbehol Lopesa a zrýchlil až do cieľa, pričom preťal čiaru 20 metrov pred portugalským pretekárom. Dvojitý dvojitý bol zapnutý. Nie však dlho. Keď nadšený Virén začal svoje čestné kolo, vyzliekol si hroty Onitsuka Tiger Runspark a víťazne nimi zamával. Netušil, že toto gesto ohrozilo jeho nádeje.



Onitsuka Tiger obuv Alvarado 1183A507 Zelená

Onitsuka Tiger Tenisky
Alvarado Zelené

Onitsuka Tiger obuv Edr 78 1183B395 Béžová

Onitsuka Tiger Tenisky
Edr Béžové

Onitsuka Tiger obuv Gsm 1183B027 Tmavomodrá

Onitsuka Tiger Tenisky
Gsm Tmavomodré

Onitsuka Tiger obuv Mexico 66 Slip-On 1182A508 Ružová

Onitsuka Tiger Tenisky
Mexico Ružové

Krátko po pretekoch bol Virén na šoku informovaný Medzinárodným olympijským výborom, že mávanie jeho Runsparkov davu bolo považované za nezákonné. Keďže v atletike stále prevládal amatérsky kódex, podpora značky bola zakázaná a akýkoľvek akt propagácie sa trestal vylúčením zo zvyšku hier. Dvojitý double teraz vyzeral nemožne.



Onitsuka Tiger obuv New York 1183A205 Farebná

Onitsuka Tiger Tenisky
New Farebné

Onitsuka Tiger obuv New York 1183A205 Tmavomodrá

Onitsuka Tiger Tenisky
New Tmavomodré

Onitsuka Tiger obuv Tiger Corsair 1183B397 Tmavomodrá

Onitsuka Tiger Tenisky
Tiger Tmavomodré

Onitsuka Tiger obuv Traxy Trainer 1183A059 Tmavomodrá

Onitsuka Tiger Tenisky
Traxy Tmavomodré

V zúfalstve sa Virén odvolal a vysvetlil, že si dal dole topánky len preto, že sa mu pri pretekoch vytvoril pľuzgier. Málokto si myslel, že rozhodnutie bude zvrátené, ale na Virénovo počudovanie len dve hodiny pred štartom na 5000 m bolo pozastavenie zrušené. Len málokto by mal mentálne odhodlanie pripraviť sa na preteky v takom krátkom čase, no nie Lasse Virén. V pretekoch, ktoré sa často označujú ako najväčšie dištančné preteky všetkých čias, získal Virén zlato a dokončil double double.

Lasse Virén double double
Onitsuka Tiger (Asics) Runspark, ktoré nosil Lasse Virén (Zbierka olympijského múzea).





Dajte žene tie správne topánky a dokáže dobyť celý svet. Domovská stránka